Er zijn 3 soorten outdoor sticks te onderscheiden: 100% kunststof, houten sticks versterkt met kunststof vezels en volledig houten sticks.

Hout
Hout is van oudsher het hoofdcomponent voor hockeysticks. Tegenwoordig worden sticks voornamelijk gemaakt van kunststof materialen. Hout staat echter nog steeds garant voor veel balgevoel. Houten sticks worden veelal gemaakt voor kinderen en als trainingsstick voor scholen en verenigingen.

Ga direct naar alle houten sticks toe

Hout + Kunststof
Een gemiddelde hockeystick bestaat uit een combinatie van hout en kunststof materialen. Vaak zijn deze sticks, in de shaft, met verschillende glasfiber vezels versterkt. Deze vezels zorgen voor meer stijfheid, wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je meer snelheid aan de bal kunt meegeven.

Kunststof
Een kunststof stick bestaat uit een samenstelling van verschillende kunststoffen. Dit zijn over het algemeen gesproken drie componenten:
- Carbon
- Glasfiber
- Aramide

De samenstelling van deze 3 componenten zorgt voor de stijfheid van de stick. Een stijve stick heeft meer power dan een minder stijve stick. Het percentage carbon bepaalt in hoge mate hoe stijf een stick is. Een stick met een hoog percentage carbon zal altijd meer balsnelheid genereren dan een stick met een lager percentage carbon. Het glasfiber zorgt voor meer 'soepelheid' en balcontrole tijdens het hockeyen. Het gebruikte aramide zorgt voor een hogere duurzaamheid.
Kunststof vezels zorgen op twee manieren voor versteviging van sticks. Dit gebeurt door kunststof stroken die aan beide zijden van de stick worden geplaatst of door het gebruik van kunststof vezels die de stick rondom verstevigen. Daarnaast wordt de haak extra verstevigd om slijtage aan de onderkant te voorkomen. Tegenwoordig bestaan er ook sticks die bestaan uit 100% carbon. Dit zijn allerbeste sticks, die er zijn te krijgen.

Ga direct naar alle kunststof hockeystick toe

Gewicht
Volgens de officiële regelementen van de KNHB mag een stick tussen de 340gram en 737gram wegen. Sticks worden in verschillende gewichten gemaakt. Richtlijnen hiervoor is:
- Extra light: minder dan 500 gram
- Light: tussen 500-600 gram
- Medium: zwaarder dan 600 gram