Bij het uitzoeken van goede hockeyschoenen is het verstandig om de volgende eigenschappen in het achterhoofd te houden:
- Schokdemping
- Stabiliteit en steun
- Draagcomfort
- Grip

Schokdemping:
Hoe meer je springt en/of hoe harder de ondergrond, hoe te belangrijker het schokdempende vermogen in de voorvoet van je schoenen. De dikte en hardheid van de tussenzool van je schoen bepalen voor een groot deel het schok dempende vermogen.

Stabiliteit en steun:
De juiste stabiliteit en steun voorkomt dat je voeten gaan schuiven in je schoenen en dat je enkels zwikken. Daarom is het heel belangrijk om de stabiliteit en steun van je schoenen goed te controleren. Tips om het goed te doen zijn;
- Na het strikken van de schoen moet je hiel goed zijn omsloten. Aan beide kanten van je voet mag er geen vinger tussen passen.
- De hielkap van je schoen moet hoog genoeg zijn zodat deze de hele hiel omvat.
- Tijdens het lopen mag je hiel niet op en neer schuiven in de hielkap.

Draagcomfort:
In de lengte van je schoenen moet er genoeg ruimte over zijn voor de tenen. Voor een goede voetafwikkeling heb je ongeveer 0,5 tot 1 cm nodig tussen de toppen van de tenen en de schoenrand.
Maak je veel wend- en keerbewegingen? Kies dan voor schoenen die op alle plaatsen in de breedte strak zitten (vanwege de stevigheid en stabiliteit). Er moet weinig ruimte over zijn in je schoenen. Gaan je voeten schuiven? Dan krijg je blaren. Houd er rekening mee dat strakke schoenen wel snel uitlopen. Hierdoor neemt je stabiliteit weer af.
Met een vetersluiting (kruislings rijgen) kun je je schoenen op verschillende plaatsen aantrekken. Klittenband en snel bindingen zijn makkelijk in gebruik. Hiermee kun je je schoenen echter minder goed aanpassen aan de vorm van je voeten.

Veel hockeyschoenen hebben tegenwoordig een los binnenzooltje. Heb je een afwijkende anatomie zoals overpronatie? Vervang het losse zooltje dan door een binnenzooltje dat beter bij je past. Zorg ervoor dat dit zo dun mogelijk is. Daardoor ondersteun je je voet optimaal, zonder dat je de andere eigenschappen van je schoen (negatief) beïnvloedt.

Grip:
Het type ondergrond waarop je speelt, stelt specifieke eisen aan de grip (profiel) en de schokdemping (tussenzool) van je schoen. Omdat je bij hockey vooral speelt op (nat) kunstgras, moeten je schoenen voldoende grip bieden tegen uitglijden. Pas het profiel van je schoenzool hierop aan. Zo voorkom je dat je uitglijdt of dat je voet ‘blokkeert’ tijdens het hockeyen.

Ga direct naar alle hockeyschoenen toe